Пољопривредни техничар

Пољопривредни техничар

  • Представља општи смер школе. Пружа образовање у пољопривредној струци, које се стиче проучавањем стручних предмета кроз све четири године школовања. Смер прима 30 ученика. После завршене средње школе постоји велики избор смерова на пољопривредном факултету, на коме се стечено знање из средње школе може проширити. Поред поменутог факултета, такође се могу уписати и факултети из других области.

  • Пољопривредни техничари организују, надгледају и усклађују биљну и сточарску производњу на пољопривредним имањима. Производе житарице, поврће, индустријско и крмно биље, раде у воћњацима и у виноградима. У склопу сточарства они узгајају крупну и ситну стоку и живину.

  • Послови у ратарству, вртларству, виноградарству обухватају припрему тла, ђубрење, сетву, односно садњу, заштиту биља, жетву, складиштење и припрему производа за даљу прераду. Задужени су у разним пословима који се тичу  узгоја поврћа, цвећа,украсног грмља и дрвећа. 

 

Након завршетка овог образовног профила, ученици могу као пољопривредни техничари да се запосле у пољопривредним апотекама, расадницима, као и у свим организацијама које се баве производњом и продајом пољопривредних производа.

У току четворогодишњег школовања на смеру пољопривредни техничар, поред општеобразовних предмета изучавају се и стручни предмети, као што су: Агрохемија, Педологија, Заштита биља, Воћарство, Сточарство, Ратарство, Повртарство, Пољопривредна техника...Стечена знања из стручних предмета, ученици примењују на практичној настави, у школској радионици, и школској економији.
Стечену стручност и вештину ученици могу да примењују на својим приватним газдинствима.


Током школовања у Средњој пољоприврендој школи "Стеван Петровић - Бриле", стичу се стручности и знања са акцентом на разумевање и израду процеса производње биљних и сточарских производа. Знања и стручност, такве врсте ученици могу применити у догледној будућности у неком од пољопривредних комбината.

У школи се тежи ка очувању земљишта и правилном коришћењу храњивих материја, јер се нестручном и неправилном употребом вештачких ђубрива и других материја, може се утицати на загађивање земљишта.Такође школа и ученици утичу на повећавање свести потрошача о предностима здраве хране. Заједно са ученицима школа се бави промовисањем комерцијалне употребе органске хране.

Instagram

сцреенсхот 20240224 153738 цхроме

facebook

хттп://ввв.пољсколарума.еду.рс/темплатес/схапе5_вертек/имагес/фб_ицон_20.пнг