Erasmus+

Erasmus+

Пројекат F.A.R.M.E.R - Ерасмус + КА2 програм

 
ФАРМЕР је пројекат који се организује у оквиру Ерасмус + КА2 програма промене наставника и стручњака из области пољопривреде.
 
Пројекта Земље учеснице су Финска, Данска, Белгија, Француска, Шпанија, Италија, Хрватска и Србија. Пројекат траје три године, а циљ му је суочавање са нарастајућим климатским променама и привлачење што већег броја младих људи да се бави пољопривредом.
 
Главна земља носилац пројекта је Данска.
 
Учесници у оквиру радионице мењају своја искуства и дискутују о климатским променама, образовању и увођењу иновација у пољопривреду.
 
У оквиру мобилности обилазе се школе, факултети, предузећа, индустријска постројења, пољопривредне станице и добра, као и културне знаменитости.

Пројекат ,,FARMER" - Ампоста (Каталонија)

   

 

У оквиру ЕРАСМУС + пројекта ,, ФАРМЕР”  шест наставника стручних предмета и координатор Средње стручне школе „Стеван Петровић Бриле“ из Руме ,било је у посети Ампости, граду у Шпанији у покрајини Каталонији. Мобилност је организована у периоду од 13.11. до 17.11.2023. године.

На пројекту су били присутни наставници из Белгије, Француске, Хрватске, Финске, Ш паније , Италије, Данске и Србије.

Циљ мобилности је био да видимо шта земље учеснице чине у оквиру образовног система да приволе младе да упишу школе везане за пољопривреду и да се баве истим.

Домаћин је организовао презентације у оквиру којих су експерти из различитих области одржали предавања о значају агрошумарства, изазовима које носе климатске промене, управљање иригационим системима као и плаћање органске производње услуга и превоза.

Презентовали су нам иновативне приступе у подршци новим фармама кроз различите онлајн курсеве , као и друге начине промоције развоја и унапређења пољопривредне производње.

У оквиру активности обилазили смо њихове школске економије, винограде, воћњаке и пиринчана поља око делте реке Ебро.

Презентован нам је значајан биодиверзитет овог краја , као и то људи чине да га чувају.

Имали смо прилике видети фасцинантне птице попут фламингоса , као и учествовати у јединственим традиционалним активностима као што су бацање мреже или веслање понтонским чамцима.

На крају су учесници пројекта представили своје идеје, а потом кроз интерактивне радионице развиле те идеје и предлагали начине за њихово унапређење и имплементацију.

Реализација наредних активности предвиђена је за фебруар следеће године, а партнер домаћин је Република Србија.

                                

Завршна конференција пројекта ,,Let's improve the profession"

rs-co-funded pantone
Завршна конференција пројекта "Let's imprоvе the profession" програма Еrasmus + одржана је 2.12.2022. године у свечаној сали ССШ "Стеван Петровић Бриле".
 
Након завршене мобилности у Немачкој, наставници и ученици, који су тамо боравили, су вршили дисеминацију пројекта у нашој школи и приказивали на часовима и међу активима све оно што су тамо видели и усвојили као нова стручна, али и животна искуства и знања.
 
Захваљујемо се програму Еrasmus + као и VITALISU - организатору мобилности у Немачкој, који нас је изузетно лепо угостио.
 

Видео снимак Erazmus + projeкта "Let's improve the profession" у Немачкој

                   rs-co-funded pantone

Материјалу можете приступити  путем линка Video link

Erazmus + projekat "Let's improve the profession"

rs-co-funded pantone
Група ученика ветеринарске и пољопривредне струке провела је 14 дана у септембру на стручној пракси у организацији Vitalis у Немачкој, а наставници, представници три стручна актива су у исто време били на активности "job shadowing".
Једно сјајно искуство за све учеснике, много нових знања, нових култура, језика и познанстава.
 

Instagram

сцреенсхот 20240224 153738 цхроме

facebook

хттп://ввв.пољсколарума.еду.рс/темплатес/схапе5_вертек/имагес/фб_ицон_20.пнг