Erasmus+

Erasmus+

Храна и музика Португала

Четврта радионица је одржана 17.12.2019.године.
Тема радионице – Храна и музика Португала
Power Point презентацију су припремиле професорице Николина Јеротић и Слађана Богдановић.
Тема ове радионице је била дивна храна Португала, као и њихова специфична музика. Током целе радионице док смо причали о храни у позадини се чула музика Фадо. Хтели смо на најбољи начин да дочарамо амбијент неког португалског ресторана. Први део радионице био је посвећен историји Португала и како се кроз освајачке походе португалских морепловаца створила ова музика, као и како су током тих освајања у своју земљу поред драгоцености доносили и разне зачине, поврће и воће до тада непознато на европском тлу. Други до радионице се односио на врсте јела која су традиционална у Португалу као и укусе који се код њих цене. Последњи део је био посвећен једном карактеристичном португалском менију који се састоји од њихове традиционалне чорбе, бакалара и њихових најпознатијих колача. Цела презентација је била препуна дивних слика које су нам дочарале њихова јела и пића. Са уживањем само присуствовали овој радионици где смо упознали многе карактеристике њихове кухиње која је у многоме другачија од наше.

IMG-0d5233a9359fcce74f19d7e80c810b3c-V

IMG-4cdf95c0ba51a5737deaa10aa521ce7e-V

IMG-3990e21e3c78ced1684c429bd82c2d76-V

Трећа радионица-Португал,култура и обичаји

Трећа радионица је одржана 19.11.2019.године.
Тема радионице – Португал, култура и обичаји
Power Point презентацију је припремио професор Стеван Гмизић уз помоћ наше професорице српског језика и књижевности.
Радионици су присуствовали професори Драган Вуцеља и Николина Јеротић, директорица школе Мирјана Божић, као и професори Стеван Гмизић и Славица Огњеновић који су припремали радионицу. Такође су били присутни ученици једног одељења који су се заинтересовали да чују нешто о Португалу.
Тема треће радионице је била култура и обичаји Португала. Колеге су припремиле сјајну презентацију која нам је у многоме приближила културу Португала, који нисмо довољно познавали. Упознали смо португалску архитектуру, књижевност, музику, уметност....Погледали смо мноштво слика које приказују португалске тековине, грађевине, музеје. Упознали португалске знамените личности, њихов живот и дело. Погледали кратак видео клип који приказује све културне тековине Португала. И све то слушајући у позадини фадо музику. Takoђе, веома интересантно је било упознати португалске обичаје и њихова веровања. 

Capture

Capture1

Capture2

Прва радионица

Прва радионица је одржана 30.09.2019.године.
Тема радионице – Португал, географски положај, клима, привреда, становништво, град Барселос
Power Point презентацију је припремила професорица Николина Јеротић.
Радионици су присуствовали професори Драган Вуцеља, Стеван Гмизић, директорица школе Мирјана Божић и професорица Николина Јеротић која је и водила радионицу.На првој радионици је представљен географски положај Португала, клима, привреда, становништво у Португалу, као и сам град Барселос. Учесници радионице су могли да се упознају са свим главним обележјима Португала. Колико је Португал удаљен од наше земље, о химни, застави и грбу државе. Упознали су какав рељеф и природна богадства карактеришу Португал, као и флору и фауну Поругала. Научили су много о становништу саме државе. Упознати су са подацима које производе Португал увози, а које извози, као и на којим индустријским гранама се заснива њихова привреда. Након тога, представљен им је град Барселос, његова удаљеност од свих битнијих градова, значај града Барселоса и његова историјска вредност. Упознати су са рељефом града, становништвом и привредом самог града. Такође су упознати са локацијом школског центра који ћемо посетити током мобилности и значају тог центра за наше усавршавање. Учесницу су са радионице изашли задовољни са доста стеченог знања.

IMG-db9e482acd69b95a85c42243473b05a2-V

IMG-0850e96fefbd0e857677c59fee6fa50c-V

IMG-f6248cb679393ebc8cd960255ba55c28-V

Језичка радионица

Језичка радионица је одржана 7.10.2019.године.
Тема радионице: Упознавање са основним речима португалског језика и припреме везане за течнији говор енглеског језика
Радионицу су припремили професорица енглеског језика, Славица Радосављевић и професор Драган Вуцеља
На првој језичкој радионици су представљене основне речи на португалском језику као и основне реченице које се употребљавају за упознавање и представљање. Такође, након тога професорица енглеског језика је водила конверзацију на енглеском језику са свим учесницима мобилности. Циљ ове радионице је да се учесници упознају са основама португалског језика, али такође да и сваки учесник поправи своје знање енглеског језика који ћемо користити за споразумевање током нашег боравка у Португалу. Професорица енглеског је са сваким учесником понаособ разговарала на енглеском језику и увидела које активности су потребне да се уврсте у следећу језичку радионицу да би се поправиле језичке компетенције сваког учесника.

IMG-2e80a6e913deb7ed6d47bab9407be88f-V

IMG-8f073f869e19ef7bcc90a0e561538261-V

IMG-39620f7c21d9c1799de6f4c7bc4fad29-V

Одобрен пројекат Еразмус+ програма

Подржан од

Picture1

 

 

Са задовољством можемо да објавимо да је наша школа поднела предлог пројекта Фондацији Темпус и да је наш пројекат одобрен за финансирање. Реч је о пројекту Еразмус+ програма и кључној активности КА1 која обухвата пројекте који се односе на мобилност у области образовања. Наш пројекат носи назив " Тежимо знању" и произашао је из потребе и жеље наше школе за унапређивањем наставе и наставног циклуса. Циљ овог пројекта је побољшање стручних компетенција нашег наставног кадра, те ће наша три наставника заједно са директором школе ићи на стручно усавршавање у Школски центар Agupamento de Escolas de Barcelos u Португал. Пројекат ће трајати годину дана, од 2.септембра 2019.године до 1.септембра 2020.године, док ће се сама мобилност одржати током месеца фебруара.

facebook

http://www.poljskolaruma.edu.rs/templates/shape5_vertex/images/fb_icon_20.png